Това казва ChatGPT, помолен да изброи рисковете за децата от

...
 Това казва ChatGPT, помолен да изброи рисковете за децата от
Коментари Харесай

Изкуственият интелект – вече сред учениците, но все още не и в училище

 

Това споделя ChatGPT, помолен да изброи рисковете за децата от потреблението на принадлежности на изкуствен интелект. Самият той изброява няколко риска, свързани с поверителността на данните, със основаването на предубеждения в децата, със основаването на взаимозависимост към потреблението на такава технология.

 

Самият изкуствен интелект явно е наясно с заплахите от потреблението му. Дали със същото обаче могат да се похвалят учителите, педагозите и експертите в просветителната система, на които се пада нелеката задача да употребяват другите принадлежности на изкуствения разсъдък и в същото време да знаят по какъв начин това да стане безвредно и свястно за децата и за тях самите.

Изпитанието е огромно. Особено за българската просветителна система, в която междинната възраст на учителите е 54 години (по данни от началото на 2023 година на профсъюз „ Образование “) и в която 72% от учителите не употребяват ChatGPT и/или Bing (според предоставено на „ Дневник “ проучване на организацията „ Образование без граници “ от началото на декември).

 

На фона на тези данни в план за документ на Министерството на образованието е заложена цел до 2025 година „ България да се трансформира в районен център за обучение и проучвания в региона на изкуствения разсъдък, като научните резултати имат видимост на европейско равнище “.

 

Учители и специалисти от просветителни организации разясниха пред „ Дневник “, че е основно просветителното министерство да одобри и даде насоки по какъв начин инструментите на изкуствения разсъдък да се интегрират в образованието на децата, от една страна, и в работата на учителите, от друга.

Заявка, че това ще бъде направено, беше дадена през септември тази година от зам.-министъра на образованието Наталия Митева. Тези насоки са от значимо значение и за самите експерти, с цел да не се получи дупка сред тези, които боравят с изкуствения разсъдък и го включват в работата, и останалите, които избират това да остане отвън класната стая. Насоките на министерството ще включват по какъв начин да се употребяват разнообразни приложения с изкуствен интелект за работа в учебно заведение „ по метод, който е етичен, честен и има смисъл “.

 

Интервю с Шекспир, или изгодите за учителите

„ Необходими са отворен разум, адаптивност, възторг и не на последно място – поддръжка от страна на министерство на образованието. Да мислим сериозно, с любознание и без боязън за инструментите на изкуствения разсъдък, може да ни спести доста техническо време, само че и да разшири опциите ни за преподаване и оценяване “, разяснява пред „ Дневник “ Мария Станкова, преподавател по британски език.

Според нея на този стадий потреблението на изкуствен интелект в образованието носи със себе си и провокации. По думите й множеството от учителите се нуждаят от съществено в допълнение образование за дейно потребление на AI принадлежности (от Artificial intelligence – британския израз за изкуствен интелект – бел. ред.), а това изисква време и запаси.

 

„ Да свикнат с динамичния изкуствен интелект и да останат в крайник с него може да бъде изключително мъчно за някои сътрудници с дълготраен опит или за такива с ниска цифрова просветеност. Учителското съсловие е застаряваща професионална група с към момента непълен приток на млади експерти, с цел да поддържа потребностите на просветителната система. Съществува риск скокът да бъде прекомерно огромен за част от учителите, които са вложили доста време и старания в трупането на опит в обичайното преподаване “, сподели още Станкова.

Според нея посоките, в които инструментите на изкуствен интелект могат да подкрепят активността на учителите, са най-малко няколко:

Достъп до просветителни запаси: Изкуственият разсъдък може да даде достъп до съответни и характерни за образователния предмет източници, които да бъдат приспособени към разнообразни стилове на учене. Това може да включва интерактивни видеа, просветителни игри, симулации и персонализирани диаграми и изображения, които улесняват по-дълбокото схващане и запомняне на образователния материал. Подкрепа за подготовката и провеждането на уроци: основаването на проекти, предлагането на насоки за ръководство на класната стая и за поддръжка на възпитаници, които се нуждаят от спомагателна помощ. Помощ може да бъде оказана и при идентифицирането на възпитаници с просветителни усложнения, както и даване на методически насоки и персонализирани образователни материали, които да дават отговор на техните просветителни потребности. Помощ и за по-ефективно оценяване . Разбира се, на този стадий учителят би трябвало да носи главната отговорност за това, само че с негова помощ може доста да улесни работата си. Увеличаване на ангажираността и мотивацията на учениците – посредством интерактивните принадлежности, които оферират голям брой хрумвания и положителни практики за игровизация да вземем за пример.

Примерът, който Мария Станкова дава, е, с това учениците да създадат изявление с Шекспир и след това да вземат участие в подреждането на пъзел или основаването на изображение или мисловна карта върху сюжета на „ Ромео и Жулиета “. „ Това може да помогне на учениците да схванат и запомнят по-добре проучвания материал. Всичко може да бъде осъществено с изкуствен интелект и с дейното присъединяване на учителя и на учениците. И може да бъде планувано и квалифицирано доста по-бързо “, изяснява учителката.

 

Рискът да звучи правдиво, само че да не е

 

Въпреки позитивните резултати от използването всички са на мнение, че към този момент е доста значимо използването на инструментите на изкуствен интелект да бъде под строгия контрол на учителите. Рисковете, които експертите изброяват, са свързани с информацията, която се основава, както и с поверителността на данните, за които децата не си дават сметка.

 

Затова и има ограничавания за потреблението на ChatGPT от деца под избрана възраст – генерираното наличие може да не е уместно за тях.

 

„ Един от огромните опасности на този вид изкуствен интелект е, че той може да сътвори информация, която е неточна или предубедена, само че да звучи изцяло правдиво “, разяснява пред „ Дневник “ Мила Иванова, която е старши експерт „ Управление на наличието и развойна активност “ на уеб страницата с просветителни запаси и стратегии prepodavame.bg. Допълва, че таман по тази причина е доста значимо учениците (но и възрастните) да развиват и ползват умения като сериозно мислене и медийна просветеност. Това значи да мислят деликатно за информацията, която виждат, и да ревизират обстоятелствата с други източници.

 

ChatGPT може да бъде доста потребен, значимо е да се знае, че не е съвършен и че не има схващане за това каква информация дава

Мила Иванова

 

Допълва, че изкуственият разсъдък се учи от хората, а всички ние към този момент му даваме задоволително указания и информация, която той да ни върне назад във тип на съответни и елементарно използвани приложения. Важно конкретизиране е, че изкуственият разсъдък, препоръчан за необятна приложимост, към момента имитира добре, само че не мисли като човешко създание, въпреки да употребява невронни мрежи. „ За да бъдат извлечени оптималните изгоди от него, е належащо упованията ни да бъдат реалистични и да го използваме, откакто сме се срещнали с опциите му и с условията за приложимост “, счита Мила Иванова.

 

Над 18 хиляди учители ще бъдат подготвени

 

Министерството на образованието, сходно на други институции в страни от Европейския съюз, ще издаде насоки за потребление на инструментите на изкуствения разсъдък. Предстои да бъдат извършени и курсове за образование на учителите.

 

„ Трябва да гледаме на изкуствения разсъдък като на още един инструмент в ръцете на учителя, който може да усъвършенства образованието. Визията на Министерството на образованието и науката за дигитализацията стартира с най-основния фактор в образованието и е той е човешкият. Основната ни роля е да се погрижим за това всяко дете в България да има опция да осъществя цялостния си капацитет и да има триумф в живота. Тези благоприятни условия минават най-много през инвестицията в учителите “, разяснява преди време зам.-министърът на образованието и науката Наталия Митева, представена от Българска телеграфна агенция.

 

По думите ще бъдат проведени образования за 18 хиляди учители, с цел да може те да употребяват разнообразни принадлежности за преподаване и разнообразни електронни запаси. Курсовете ще са безвъзмездни и ще са през платформата „ Дигитална раница “.

 

Пример за страна, в която просветителната система към този момент борави с инструментите на изкуствен интелект, е Полша. Именно техните насоки ще се употребяват за българските такива. „ Разработваме и идващ стратегически план за цифровизация, който да е финансиран от новата оперативна стратегия „ Образование “. Целта на българското обучение е да поддържа всеки възпитаник и тя минава през поддръжката на всеки преподавател, съобщи заместник-министърът на образованието и науката “, разяснява още Митева.

dnevnik.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР